Organiske materialers bæredygtighed

Organiske materialer dækker over alle slags træer, buske, planter og græsser

De organiske materialer er som udgangspunkt alle bæredygtige. Man skal dog være opmærksom på, at følgende forhold kan ødelægge bæredygtigheden:

  • Brug af pesticider, kunstgødning og kemikalier i produktionen
  • Overproduktion, hvor planter eller træer ikke kan nå at regenerere
  • Arbejdsforholdene for medarbejderne
Træ

Træ er i udgangspunktet et bæredygtigt materiale. Der findes dog mange forskellige typer træ, og bæredygtigheden afhænger i høj grad af reproduktionsgraden.​

FSC-mærket træ er din garanti for, at der ikke bliver fældet mere træ i skoven, end skoven kan nå at reproducere.

FSC certifikatet er samtidig en garanti for, at dyr og planteliv bliver beskyttet, og at de mennesker, der arbejder i skoven, er sikret uddannelse, sikkerhedsudstyr og en rimelig løn.

Bambus

Bambus er et yderst bæredygtigt materiale. Bambus er en af de hurtigst voksende planter i verden (kan vokse 30 meter på 1 måned), og kan betragtes som en vedvarende ressource, idet den selv sætter nye skud, når den bliver fældet, og det bliver den ved med i 60-80 år.

Bambus bliver dyrket uden pesticider og kunstgødning, og er således et naturligt produkt, der ikke ødelægger miljøet. Faktisk stabiliserer opdyrket bambus jorden med sine rødder og forebygger erosion. Den absorberer drivhusgasser (CO2 depot) og producerer mere end 35% mere ilt end en tilsvarende bevoksning af træer.

Bambus er et super produkt. Det er stærkt and holdbart, men også nedbrydeligt og naturligt. 

Bambusfibre har antibakterielle egenskaber, som forhindrer bakterier i at gro på bambusprodukter, og gør dem til naturligt hygiejniske produkter.

Bambus som tekstil er dog sjældent bæredygtigt pga. forarbejdningsprocessen, se under ”tekstiler som bæredygtige materialer”. 

Rattan 

Rattan er et meget bæredygtigt materiale, der vokser fra bunden af regnskoven mange meter op ad træerne. Det er en af verdens hurtigst voksende materiale, og regenerer på 5 til 7 år. Rattan producerer 35% mere ilt end en tilsvarende bevoksning af træer.

Rattan er solidt i modsætning til bambus, som er hult. Rattan kan derfor dampes og bøjes i alverdens former, og er generelt et massivt, stærkt, bøjeligt og yderst holdbart materiale.

Jute

Jute er et naturligt bæredygtigt materiale, som med sine grove og stive fibre er holdbart og slidstærkt. Jute planten vokser uden brug af pesticider eller kunstgødning, og er høstklar allerede efter 4-6 måneder. Når planten høstes, efterlades rødder og blade, hvilket fungerer som gødning for jorden. 

Søgræs og vandhyacint

Søgræs og vandhyacint er begge naturlige bæredygtige fibre, som vokser meget hurtigt i lavt vand langs kyster, vandløb og floder. De vokser uden brug af pesticider eller kunstgødning.

Majs- og palmeblade

Majs- og palmeblade er begge naturlige bæredygtige fibre.​ Bladene er overskudsmateriale fra planternes primære afgrøde.

Bomuld

Produktionen af almindelig bomuld udgør 5% af den globale landbrugsproduktion, men der bruges 10% af det samlede pesticidforbrug og 25% af det samlede forbrug af insektgifte. Bomuld har også brug for meget store mængder vand og er derfor en ressourcekrævende afgrøde. Almindelig bomuld kan derfor IKKE karakteriseres som et bæredygtigt materiale. De negative klimaeffekter reduceres dog med 46% ved økologisk bomuldsproduktion. Den økologiske bomuld sparer bl.a. CO2, idet der ikke bruges pesticider og insektgifte under dyrkningen, og jorden og vand-miljø derved beskyttes mod forurening. 

Hør og Hamp

Planterne er begge naturligt bæredygtige materialer, der hverken har behov for pesticider eller gødning for at gro, ligesom de kræver meget mindre vand og land end fx bomuld. De absorberer 35% flere drivhusgasser (CO2 depot) end en tilsvarende bevoksning af træer.

Hør og hamp som tekstil kan være bæredygtigt, men er det ikke nødvendigvis. Dette afhænger af forarbejdningsprocessen, se under ”tekstiler som bæredygtige materialer”.

Send en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort