Bæredygtig hverdag – tips og tricks

Ønsker du en mere bæredygtig hverdag?

Hvad vil det sige at få en mere bæredygtig hverdag? En ting er gerne at ville leve mere bæredygtigt, men hvad skal du i praksis gøre? Læs med her og få nogle tips og tricks til en grønnere hverdag.

 

Bæredygtighed er selvfølgelig aktuelt på politisk plan, hvor politikerne træffer beslutninger om, hvordan vores samfund skal indrettes. Her har du en indflydelse ved dit valg af, hvor du sætter din stemme.

 

Men bæredygtighed er i den grad også aktuelt helt ned til dine enkelte valg i hverdagen og din adfærd. Og her gør du – selv om du bare er en enkelt person – en stor forskel! For dine valg og handlinger påvirker ikke kun direkte klodens velbefindende, men påvirker også din nabo og dennes adfærd, og sådan skal vi brede ringe i vandet.

 

Men før vi kan få bredt alle de ringe i vandet, er det aktuelt at finde ud af, hvordan du opnår en mere bæredygtig hverdag i et bæredygtigt hjem?

 

Og alt det handler grundlæggende om, at vi skal være bevidste om vores forbrug af ressourcer.

 

Brug færre ressourcer

Det allerbedste er selvfølgelig slet ikke at bruge ressourcer. Det gør du ved ikke at købe produkter, som du ikke har brug for. Spørg dig selv, om dit køkken kan vente 1 eller 2 år med at blive skiftet ud? Har du husket at slukke for lyset, når du forlader et værelse eller at lukke computeren, når den ikke er i brug? Kan nogle venner arve barnesengen, når den er blevet for lille, så modtageren ikke behøver at købe en ny? Og så videre.

 

Undgå køb af engangsprodukter

Mens ovenstående handler om at forbruge mindre og derved spare på ressourcerne, så handler bæredygtighed også om at forbruge smartere. Et sted, hvor du ikke nødvendigvis behøver at reducere eller stoppe med at forbruge et produkt, men alligevel kan gøre dine valg mere miljøvenlige, er ved at undgå køb af engangsprodukter. Her kommer 10 lette tips til en mere bæredygtig hverdag uden engangsprodukter:

  1. Medbring bæreposer og indkøbsnet, når du skal handle, og undgå køb af plastikposer f.eks. ved hjælp af tote bags eller string bag.
  2. Brug madposer til dine grøntsager og andre køb i løsvægt – ekstra bonus er at levetiden på dine grøntsager forlænges.
  3. Stop brugen af film, stanniol og andre engangsprodukter og brug i stedet genanvendelig madindpakning fx bees wax wraps eller bomuldslåg.
  4. Stop brugen af fryseposer el.lign. engangsmaterialer til madpakken og brug i stedet fx bento bags som ’madkasse’.
  5. Køb bambussugerør, der kan bruges igen og igen.
  6. Skift te i små engangsposer ud med genanvendelige teposer og køb te i løs vægt.
  7. Undgå vatrondeller ved at bruge genanvendelige makeup pads.
  8. Skift skuresvampen ud med et naturligt og plastikfrit alternativ – loofah svampen.
  9. Køb en sæbeskål og sæbebarer, og undgå en hel masse engangs-plastikemballage. Og i bonus undgår du silikonestoffer, fyldstoffer, konserveringsmidler og parabener.
  10. Brug stofservietter, som kan bruges igen og igen, og undgå brug af engangs-servietter mm.

 

Ved at undgå brug af engangsprodukter reducerer du markant dit forbrug af ressourcer. Men der er flere bonusser. For det første er det faktisk oftest en økonomisk fornuftig investering. Det koster lidt mere på den korte bane, men de penge bliver hurtigt tjent hjem igen, når produktet bruges igen og igen. Derudover giver det dig også mulighed for at undgå en masse plastikprodukter, såsom BPA, hormonforstyrrende stoffer, ftalater og alt andet godt på plastik-ingredienslisten.

 

Køb kvalitet og vedligehold dine ting

Det er vigtigt, at du køber ting af god kvalitet. Så undgår du at skulle udskifte dine ting efter kort tid, som igen bruger en masse ressourcer. Og så skal du også sørge for at vedligeholde dine ting, ved fx at rense og male træterrassen.

 

Reparer dine ting

Det er også vigtigt, at du ikke bare smider dine ting ud, hvis de går i stykker. Hvis du ønsker at leve mere bæredygtigt, skal du sørge for at reparere dine ting, så de kan holde længere. Det er derfor en rigtig god ide, hvis du skal ud at købe nye ting, at du vælger nogle, som kan repareres.

 

Køb produkter lavet af bæredygtige materialer

Det kan være svært at navigere rundt, når du skal finde ud af, hvilke produkter der er lavet af bæredygtige materialer. Og desværre findes der ikke en certificering, som fortæller, om et produkt er bæredygtigt eller ikke.

 

Du er derfor nødt til at kende både materialerne og den proces, som materialerne gennemgår, før du kan afgøre, om et produkt er bæredygtigt eller ej. Og til bæredygtighed hører også, at de mennesker, som fremstiller produkterne, har rimelige arbejdsvilkår og løn.

 

Som sagt, så giver de materialer, som et produkt er lavet af, et godt praj om produktets bæredygtighed.

 

Organiske materialer, såsom træer, buske, planter og græsser, er som udgangspunkt bæredygtige. Bæredygtigheden kan dog blive ødelagt, hvis der fx bruges pesticider, kunstgødning eller kemikalier. Her kan du gå ud fra, at fx træ, bambus, rattan, jute, søgræs og vandhyacint ikke gør brug af pesticider og kunstgødning, da de gror utroligt effektivt uden, og derfor ikke har et behov for disse kemikalier. Modsat gælder for konventionel produktion af bomuld, hvor der er et stort forbrug af pesticider og kunstgødning. Tilsvarende for hør, der bruger en masse kemikalier i forarbejdningsmetoden – altså omdannelsen af de stive stængler til tekstiler.

 

Du kan læse mere om de forskellige organiske materialer her.

 

Produkter lavet af plastik er som udgangspunkt ikke bæredygtige. Plastik vil efter endt brug enten blive brændt og nedbrudt til CO2 eller ende op som forurenende affald, bl.a. i have og floder. Biobaseret plastik lavet af bioaffald er mere bæredygtigt end biobaseret plastik lavet fra nyt plantemateriale, som igen (måske) er mere bæredygtigt end fossilbaseret plastik, som er fremstillet af olie og gas. Biobaseret plastik er dog ikke nødvendigvis en miljømæssig fordel. Det afhænger af dens produktionsmetode, og det gør plastik til et svært og komplekst materiale.

 

Du kan læse mere om de forskellige plastikmaterialer her.

Produkter lavet af metaller er typisk bæredygtige. Metaller, såsom aluminium, stål, zink og messing, er meget slidstærke materialer. De kan holde brugsværdien længe og kan efterfølgende let omsmeltes og genanvendes i et nyt produkt, hvilket kan fortsætte i en uendelighed.

 

Produkter lavet af glas er også bæredygtige, idet det kan genanvendes og omsmeltes uendeligt.

 

Det samme gælder porcelæn og keramik, hvis produktion er tæt på CO2-neutral.

 

Når vi kommer til tekstiler bliver det hele noget mere komplekst. Produktionen af tøj og tekstil er verdens næstmest forurenende industri kun overgået af olie- og gasindustrien.

 

Produktionen af bomuld udgør 5% af den globale landbrugsproduktion, men der bruges 10% af det samlede pesticidforbrug og 25% af det samlede forbrug af insektgifte.

 

Og hvad angår syntetiske fibre, som polyester og akryl, er de ikke kun lavet af kul, råolie og naturgas. Det kræver også en meget energikrævende kemisk proces. Der skal bl.a. bruges kemikalier for at få fibrene til at danne tråde.

 

Hør, hamp og bambus er meget sjældent bæredygtige tekstiler. Materialerne er sådan set bæredygtige i sig selv, da de hverken har behov for pesticider eller gødning for at gro, og de kræver meget mindre vand og land end fx bomuld. Men problemet er forarbejdningsmetoden – altså omdannelsen af de stive stængler til tekstiler, hvor der bruges en hel masse kemikalier, som gør produktionen af disse tekstiler lige så miljøbelastende som fx konventionel bomuld.

 

Vælg i stedet fx økologisk bomuld, da du så reducerer de negative klimaeffekter med hele 46%. Men endnu bedre er det at vælge genbrugte tekstiler eller kasserede nyt tekstiler.

 

Læs mere om tekstiler her.

 

Og så kommer vi ikke uden om proces, proces, proces… Tænk ikke kun på materialets bæredygtighed i sin oprindelige form. Du skal også være opmærksom på, hvilken proces som produktet gennemgår fra valg af de oprindeligt bæredygtige materialer, og frem til du står med dit produkt i hånden.

 

Se for eksempel på bambusprodukter. Bambussugerør er bæredygtige. Der er ikke sket en forandring af bambussen i det endelige produkt. Du kan både genkende bambussens struktur og udseende i bambussugerørene. Men sådan er det ikke med fx bambustekstiler. Her kan du ikke umiddelbart genkende, at der er tale om bambus hverken i udseende eller struktur. Der er således sket en stor forandring af bambussens hårde stængler til det endelige produkt, og det er med al sandsynlighed sket ved brug af en masse kemikalier.

 

Et tilsvarende eksempel, hvor et bæredygtigt materiale ender ud som et ikke-bæredygtigt produkt, er økologisk produceret bomuld. Dette kan ske ved, at tekstilet bliver indfarvet ved brug af en masse kemikalier.

 

Et rigtig godt råd her er at købe certificerede produkter. Det giver dig både en garanti for, at selve råmaterialet (fx bomulden) rent faktisk er produceret økologisk, og at produktet bevarer sin bæredygtighed gennem processen. I forhold til tekstiler er GOTS-certificeringen den strengeste certificering og giver dig samtidig en sikkerhed for, at arbejdsmiljøet også har været i orden for de mennesker, som producerer varerne. I modsætning til står fx EOKO-TEX-certificeringen, som overraskende nok ikke kræver at bomulden er økologisk produceret.

 

Du kan læse mere om forskellige certificeringer her.

 

Et andet godt råd er at få hjælp af de webshops, der har specialiseret sig i bæredygtige produkter. Planetwize på www.planetwize.dk er et eksempel på en sådan webshop, hvor du kun vil finde produkter, der er bæredygtigt produceret. Planetwize ønsker at gøre det let for dig at købe bæredygtige produkter. De har mærket alle deres produkter, så du altid ved, hvordan det enkelte produkt er bæredygtigt, så DU let kan vælge, om produktet lever op til dine krav og forventninger.

 

På www.planetwize.dk kan du også læse meget mere om bæredygtige produkter, zero waste og social ansvarlighed.

 

 

Gør din bolig, dit hjem og dit liv bæredygtigt

Overvej hvad det virkelig er i dit liv, der giver dig trivsel.

Er det gode liv forbundet med at have et stort hus med et nyt køkken og et stort forbrug? Eller kommer følelsen af et godt liv fra ikke-materielle faktorer såsom at være en del af gode fællesskaber og at leve i overensstemmelse med dine værdier i livet?

 

Ved at være bevidst om dine værdier vil du med al sandsynlighed kunne opnå en højere grad af trivsel, hvis du nøjes med at købe ting, der passer til dine værdier. Hermed bliver det ikke et tab at skære det overflødige væk, men derimod et positivt tilvalg.

 

Send en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort