Ønsker du en mere bæredygtig bolig?
En bæredygtig bolig? Hmm, hvor er det bedst at starte? Der er jo rigtig mange områder, hvor du kan gøre din bolig mere bæredygtig. Så det er vigtigt ikke at tænke, at det er helt uoverskueligt, men måske nøjes med at starte med et par enkelte områder. Med tiden kan du altid tilføje flere gode vaner, når de første indgår som en del af den daglige rutine.
For én ting er sikkert; alle dine små valg i hverdagen og din adfærd – selv om du bare er en enkelt person – gør en stor forskel. Din adfærd smitter også af på andre, og sådan får vi spredt gode bæredygtige vaner ud.
Gør bæredygtighed til din livsstil
Hvis du vælger at gøre bæredygtighed til din livsstil, kommer bæredygtighed til at handle om positive tilvalg og ikke bare om fravalg og begrænsninger. Det giver derfor rigtig god mening at overveje, hvad det virkelig er i dit liv, der giver dig trivsel.
Er det gode liv forbundet med at have et stort hus, et nyt køkken, store biler og et højt forbrug? Eller kommer følelsen af et godt liv fra ikke-materielle faktorer så som at være en del af gode fællesskaber og at leve i overensstemmelse med dine – bæredygtige – værdier i livet?
Hvis du gør bæredygtighed til din livsstil og en del af dit værdisæt, så giver det dig trivsel at handle bæredygtigt. Så er det ikke en straf at undlade at udskifte dine møbler hvert andet år, men i stedet købe god kvalitet, der holder i mange år. Ligesom det giver glæde at købe lokale sæson-grøntsager, fremfor nogle der er fløjet ind langvejs fra. Ved at være bevidst om dine værdier vil du med al sandsynlighed kunne opnå en højere grad af trivsel, hvis du nøjes med at købe ting, der passer til dine behov. Hermed bliver det ikke et tab at skære det overflødige væk, men tværtimod et positivt tilvalg.
Men hvad er det så vi konkret skal gøre, for at få en mere bæredygtig bolig? Hvis du drømmer om at være mere bæredygtig, handler det grundlæggende om, at vi skal være bevidste om vores forbrug af ressourcer.
Jo færre ressourcer du bruger, jo bedre
Uden brug af ressourcer er der ingen miljøbelastning. Det giver derfor sig selv, at det allerbedste selvfølgelig er slet ikke at bruge ressourcer. Men at leve bæredygtigt handler ikke om, at du skal holde op med at købe produkter, som du har brug for. Det er dog en god ide at spørge dig selv, om det fx er i år, at dit køkken skal udskiftes, eller om det sagtens kan par vente et par år endnu? Har du husket at slukke lyset i rum, som du ikke er i, og blev computeren slukket, da du stoppede med at bruge den? Har du møbler, som du ikke bruger, og som nogle andre kan bruge, som derved undgår at skulle købe nye møbler? Mulighederne er uendelige – og måske er det muligheder, som du slet ikke selv har tænkt over!
Køb produkter af høj kvalitet og undgå køb af engangsprodukter
Vi køber ting, og det kommer vi til at blive ved med. Men når vi køber ting, så handler bæredygtighed om at forbruge smartere. Et smart forbrug er at købe ting eller materialer til din bolig af høj kvalitet. Vælger du en dårlig kvalitet, vil du skulle udskifte dine ting efter kort tid, som igen bruger unødigt mange ressourcer. Du skal også sørge for at vedligeholde dine ting ved fx at rense og male træterrassen. I bund og grund handler det om, at de ting du køber, skal holde så længe som overhovedet muligt. Det giver derfor også sig selv, at engangsprodukter er den værste af slagsen, da de i sagens natur kun bruges én gang.
Her kommer 10 lette tips til en mere bæredygtig hverdag uden engangsprodukter:
- Medbring bæreposer og indkøbsnet, når du skal handle, og undgå køb af plastikposer f.eks. ved hjælp af tote bags eller string bag.
- Brug madposer til dine grøntsager og andre køb i løsvægt – ekstra bonus er at levetiden på dine grøntsager forlænges.
- Stop brugen af film, stanniol og andre engangsprodukter og brug i stedet genanvendelig madindpakning fx bees wax wraps eller bomuldslåg.
- Stop brugen af fryseposer el.lign. engangsmaterialer til madpakken og brug i stedet fx bento bags som ’madkasse’.
- Køb bambussugerør, der kan bruges igen og igen.
- Skift te i små engangsposer ud med genanvendelige teposer og køb te i løs vægt.
- Undgå vatrondeller ved at bruge genanvendelige makeup pads.
- Skift skuresvampen ud med et naturligt og plastikfrit alternativ – loofah svampen.
- Køb en sæbeskål og sæbebarer, og undgå en hel masse engangs-plastikemballage. Og i bonus undgår du silikonestoffer, fyldstoffer, konserveringsmidler og parabener.
- Brug stofservietter, som kan bruges igen og igen, og undgå brug af engangs-servietter mm.
Ved at købe produkter af høj kvalitet reducerer du markant dit forbrug af ressourcer – men det er ikke det hele. Du vil nemlig oftest få en økonomisk gevinst. Det koster højst sandsynligt mere på den korte bane, men de penge bliver hurtigt tjent hjem igen, når produkterne bliver brugt over længere tid.
Reparér dine ting
Idet bæredygtigt forbrug handler om, at dine ting holder så længe som muligt, så er det vigtigt, at du ikke bare smider dine ting ud, hvis de går i stykker. Hvis du ønsker at leve mere miljøvenligt, skal du sørge for at reparere dine ting, så de kan holde længere. Det er derfor en rigtig god idé, hvis du skal ud at købe nye ting, at du vælger nogle, som kan repareres.
Køb produkter lavet af bæredygtige materialer
Det er ikke ligegyldigt, hvilke produkter du vælger. Det bæredygtige valg indebærer køb af produkter, der er lavet af bæredygtige materialer og er produceret via en bæredygtig proces. Der findes ikke en certificering som fortæller, om et produkt er bæredygtigt eller ej. Du skal derfor enten selv have kendskab til, hvilke materialer og processer der er bæredygtige. Eller du skal alliere dig med nogle, som har gjort forarbejdet for dig. Der findes flere webshops, der har specialiseret sig i bæredygtige produkter, så det bliver lettere for dig at handle bæredygtigt i en travl hverdag. En af dem er www.planetwize.dk. De har fx mærket alle deres produkter, så du altid ved, hvordan det enkelte produkt er bæredygtigt. På den måde kan DU let vælge, om produktet lever op til dine krav og forventninger.
I det følgende får du dog også en overordnet gennemgang af en række materialer. Jeg tænker, der måske gemmer sig en overraskelse eller to til dig… Er du fx klar over, at bambus både kan resultere i bæredygtige produkter og ikke-bæredygtige produkter? Eller at plastik i udgangspunktet ikke er bæredygtigt, men i nogle sammenhænge er det bedste alternativ, der kendes? Eller at økologisk produceret bomuld kan være proppet med kemikalier under indfarvningen af tekstilet, hvorfor produktet ikke længere er bæredygtigt?
Når vi ønsker at identificere bæredygtige produkter, giver det materiale, som et produkt er lavet af, et godt praj om produktets bæredygtighed. Men af betydning har i høj grad også den proces, som materialerne gennemgår, før det endelig produkt står klart.
Organiske materialer dækker over træer, buske, planter og græsser. Af disse er nogle materialer bæredygtigt produceret, mens andre ikke er. Du kan fx regne med, at der ved produktion af træ, bambus, rattan, jute, søgræs og vandhyacint med al sandsynlighed ikke er brugt pesticider og kunstgødning, da de gror utroligt effektivt uden, og der derfor ikke er behov for disse kemikalier. Modsat gælder for konventionel produktion af bomuld, der forbruger både pesticider og kunstgødning til dyrkningen.
Et af de materialer, der tit kan forvirre, er hør. For hør har, ligesom bambus, rattan, jute mm., ikke brug for pesticider eller kunstgødning til at gro effektivt. Men problemet med hør opstår under forarbejdningen, altså under omdannelsen af de stive stængler til tekstiler, hvor der bruges en masse kemikalier. Og det samme gør sig gældende for bambus, hvis disse bruges til tekstiler. Bambus sugerør er således et bæredygtigt produkt, mens bambustekstiler ikke kan karakteriseres som bæredygtige.
Du kan læse mere om de forskellige organiske materialer her.
Du bør i videst muligt omfang undgå plastik, da produkter lavet af plastik som udgangspunkt ikke er bæredygtige. Der er dog forskel på, hvordan forskellige slags plast er produceret. Biobaseret plastik lavet af bioaffald er mere bæredygtigt end biobaseret plastik lavet fra nyt plantemateriale, som igen (måske) er mere bæredygtigt end fossilbaseret plastik, som er fremstillet af olie og gas. Problemet med biobaseret plastik er dog, at det ikke nødvendigvis har en miljømæssig fordel fremfor den fossilbaserede plastik. Det afhænger nemlig af den produktionsmetode, der er anvendt. Samlet set er plastik til et svært og komplekst materiale. Det bliver ikke mindre komplekst af, at plastik i nogle sammenhænge er det mest bæredygtige materiale at benytte. Dette gælder fx til madvarer, ved transport, og når ting skal beskyttes.
Du kan læse mere om de forskellige plastikmaterialer her.
Produkter lavet af metaller er typisk bæredygtige. Aluminium, stål, zink og messing er meget slidstærke materialer, og de kan holde brugsværdien længe. Og når de ikke længere kan bruges, kan de let omsmeltes og genanvendes i et nyt produkt, hvilket kan fortsætte i en uendelighed.
Produkter lavet af glas er også bæredygtige, idet det kan genanvendes og omsmeltes uendeligt.
Det samme gælder porcelæn og keramik, hvis produktion er tæt på CO2-neutral.
Når vi snakker om tekstiler, bliver vi nødt til at se på de enkelte tekstiler. Her er processen også rigtig vigtigt.
Produktionen af konventionel bomuld udgør 5% af den globale landbrugsproduktion, men der bruges 10% af det samlede pesticidforbrug og 25% af det samlede forbrug af insektgifte. Dette er ikke bæredygtigt!
Syntetiske fibre, som polyester og akryl, er lavet af kul, råolie og naturgas. Og så kræver det ovenikøbet en meget energikrævende kemisk proces at få fibrene til at danne tråde. Dette er ikke bæredygtigt!
Hør, hamp og bambus er heller ikke bæredygtige tekstiler! Materialerne er sådan set bæredygtige i sig selv, da de hverken har behov for pesticider eller gødning for at gro. Problemet opstår derfor først i selve forarbejdningen af stænglerne – altså omdannelsen af de stive stængler til tekstiler. Her bruges der mange kemikalier, som gør produktionen af disse tekstiler lige så miljøbelastende som fx konventionel bomuld.
Vælg i stedet fx økologisk bomuld, da du så reducerer de negative klimaeffekter med hele 46%.
Vær dog opmærksom på, at selvom du så rent faktisk vælger et produkt lavet af økologisk bomuld, så er det ikke en garanti for, at produktet er miljøvenligt og for den sags skyld sundt. Dette skyldes, at du godt kan sælge et produkt, som er lavet af økologisk bomuld, selvom produkter er blevet proppet med kemikalier i forbindelse med fx indfarvningen af tekstilet. ”Det økologiske” refererer kun til selve dyrkningen af bomulden.
En måde at sikre sig, at produktet er bæredygtigt er at købe certificerede produkter. Det giver dig både en garanti for, at selve råmaterialet (fx bomulden) rent faktisk er produceret økologisk, og at produktet bevarer sin bæredygtighed gennem processen. I forhold til tekstiler er GOTS-certificeringen den strengeste certificering, og giver dig samtidig en sikkerhed for, at arbejdsmiljøet også har været i orden for de mennesker, som producerer varerne. I modsætning hertil står fx EOKO-TEX-certificeringen, som overraskende nok ikke kræver, at bomulden er økologisk produceret.
Du kan læse mere om forskellige certificeringer her.
På www.planetwize.dk kan du også læse meget mere om bæredygtige produkter, zero waste og social ansvarlighed.
Send en kommentar