Hvad er bæredygtighed?

Bliv klogere på bæredygtige produkter

Det er lidt af en jungle, når du skal finde ud af, hvad der er bæredygtigt, og hvad der ikke er.

Tag for eksempel bambus. De fleste tror, at bambus er et miljøvenligt materiale, men i nogle sammenhænge er bambus-produkter noget værre skidt for miljøet. Det samme gælder plastik. Plastik er som udgangspunkt ikke miljøvenligt, men i nogle sammenhænge er plastik faktisk det bedste alternativ. Tilsvarende kan et produkt være lavet af certificeret økologisk bomuld, men stadig ikke være bæredygtigt, hvis det er proppet med kemikalier i forbindelse med indfarvningen af stoffet.

Det er med andre ord lidt svært at navigere rundt, når du gerne vil tage skridtet mod en mere bæredygtig hverdag. Derfor ville det også være nyttigt, hvis der fandtes en certificering, som kunne fortælle os, om et produkt er bæredygtigt eller ej. Men det findes desværre ikke.

Derfor er du nødt til at kende både materialerne og den proces, som materialerne gennemgår, før du kan afgøre, om et produkt er bæredygtigt eller ej. Og til begrebet bæredygtighed hører også, at de mennesker, som fremstiller produkterne, har rimelige arbejdsvilkår og løn.

 

Materialerne giver et godt praj om produktets bæredygtighed

Materialerne, der er brugt i et produkt, er et godt sted at starte, når du vil finde ud af, om et produkt er bæredygtigt. Læs med her og se et udpluk af hovedpointerne om bæredygtige materialer.

 

Organiske materialer

Organiske materialer dækker over alle former for træer, buske, planter og græsser.

De organiske materialer er som udgangspunkt miljøvenlige. Bæredygtigheden kan dog blive ødelagt, hvis der fx bruges pesticider, kunstgødning eller kemikalier. Det er derfor relevant at dykke ned i de enkelte organiske materialer for at se på deres egenskaber og behov for fx pesticider.

Her kan du gå ud fra, at træ, bambus, rattan, jute, søgræs, vandhyacint, hør og hamp ikke gør brug af pesticider og kunstgødning, da de gror utroligt effektivt uden, og derfor ikke har et behov for disse kemikalier. Dette gør sig dog typisk ikke gældende ved konventionel produktion af bomuld, hvor der er et stort forbrug af pesticider og kunstgødning.

Et andet problem ved de organiske materialer er, at der kan være overproduktion, så træer mv. ikke når at regenerere.

Udgangspunktet er dog, at materialerne i sig selv kan opfattes som bæredygtige.

Du kan læse meget mere om de forskellige organiske materialer – bl.a. træ, bambus, rattan, jute, søgræs, hør og hamp her.

 

Plastik som bæredygtigt materiale

Du ved højst sandsynligt, at plastik som materiale ikke er godt for miljøet. Plastik vil efter endt brug enten blive brændt og nedbrudt til CO2 eller ende op som forurenende affald, bl.a. i have og floder. Som udgangspunkt er plastik derfor ikke et bæredygtigt materiale.

Men vidste du, at plastik i nogle sammenhænge er det mest bæredygtige materiale at benytte. Dette gælder fx til madvarer, ved transport, og når ting skal beskyttes?

Plastik er ikke bare plastik, og derfor er plastik også lidt svært at blive klog på. Plastik findes i mange forskellige former, og det er lavet af forskellige materialer. Der skelnes tit mellem fossil-baseret plast, som er plastik fremstillet af olie og gas, og biobaseret plast, der er fremstillet af biomasse, fx majs, sukkerroer, sukkerrør, halm og bioaffald. Som udgangspunkt er biobaseret plast relativt bæredygtigt. Problemet er bare, at det kan være produceret af fødevarer til dyr eller mennesker, at det kan beslaglægge jordarealer, eller at der kan være brugt pesticider i dyrkningen. Alle disse forhold kan gøre, at biobaseret plast ikke nødvendigvis er en miljømæssig fordel. Hvis den biobaserede plast er fremstillet af vores bioaffald, er det dog altid mere bæredygtigt, end hvis det produceres fra nyt plantemateriale.

Du kan læse mere om de forskellige plastikmaterialer – fx også hvordan bionedbrydelig plast kan ødelægge muligheden for genbrug af andre typer plast – her.

 

Metaller som bæredygtige materialer

Metaller er typisk miljøvenlige materialer.

Metaller, såsom aluminium, stål, zink og messing, er meget slidstærke materialer, og derfor forgår de ikke særlig let. Med deres lange levetid kan materialerne bruges igen og igen.

Dette kompenserer for, at metallerne er CO2-tunge i udvinding, forarbejdning og fremstilling. Så metallernes bæredygtighed skyldes altså, at metallerne kan holde brugsværdien længe, og at de efterfølgende let kan omsmeltes og genanvendes i et nyt produkt, hvilket kan fortsætte i en uendelighed.

Ved genanvendelsen af metallerne reduceres mængden af energi, der skal benyttes, væsentligt i forhold til produktion af nye metaller.

 

Glas som bæredygtige materialer

Glas er et bæredygtigt materiale, der kan genanvendes og omsmeltes uendeligt.

Glas har typisk en lang levetid. Når produktet af den ene eller anden grund ikke længere kan bruges, kan glasset genanvendes. At glas er miljøvenligt forudsætter således, at glasset benyttes igen på ny.

Der bruges meget energi til fremstilling af glas. Det har derfor også stor betydning, hvilken energikilde der benyttes i fremstillingen.

 

Porcelæn og keramik som bæredygtige materialer

Hvis dit porcelæn og keramik bevares i lang tid, så er det bæredygtige materialer.

Selve produktionen af porcelæn og keramik er tæt på CO2-neutral. Udfordringen med produkter af porcelæn og keramik er, at de er svære at genanvende i nye produkter. Det er derfor vigtigt ikke at smide sine produkter ud, men at give dem videre til andre, der kan få glæde af produkterne, som de er.

 

Tekstiler som bæredygtige materialer

Vidste du, at produktionen af tøj og tekstil er verdens næstmest forurenende industri kun overgået af olie- og gasindustrien?

Det er skræmmende at tænke på, at produktionen af bomuld udgør 5% af den globale landbrugsproduktion, men der bruges 10% af det samlede pesticidforbrug og 25% af det samlede forbrug af insektgifte.

Og hvad angår syntetiske fibre, som polyester og akryl, er de ikke kun lavet af kul, råolie og naturgas. Det nødvendiggør også en meget energikrævende kemisk proces. Der skal bl.a. bruges kemikalier for at få fibrene til at danne tråde.

Du kan også mange steder fejlagtigt blive oplyst, at hør, hamp og bambus er bæredygtige tekstiler. Materialerne er sådan set også bæredygtige i sig selv, da de hverken har behov for pesticider eller gødning for at gro, og de kræver meget mindre vand og land end fx bomuld. Men her er problemet forarbejdningsmetoden – altså omdannelsen af de stive stængler til tekstiler. Langt størstedelen af produktionen af tekstiler fra hør, hamp og bambus er lige så miljøbelastende som almindelig tekstilproduktion, fx bomuld. Det skyldes, at der bruges en masse kemikalier under forarbejdningen. Det er kun hvis stængelplanterne forarbejdes mekanisk, at der er tale om bæredygtige tekstiler. Det er dog en meget arbejdskrævende og dermed dyr forarbejdningsproces, og du bør derfor gå ud fra, at hvis der ikke eksplicit står ’mekanisk forarbejdet’ på materialebeskrivelsen, så er der brugt kemikalier under forarbejdningen.

Det giver derfor rigtig god mening at finde alternativer til konventionel produktion af tekstiler.

Men hvad er så det bæredygtige valg af tekstiler?

Hvis du fx skifter almindelig bomuld ud med økologisk bomuld, så reducerer du de negative klimaeffekter med hele 46%. Men endnu bedre er det at vælge genbrugte tekstiler eller kasserede nyt tekstiler.

Læs mere om, hvorfor du bør vælge tekstiler i følgende rækkefølge: genbrugte tekstiler, kasserede nyt tekstiler og certificeret økologisk bomuld her.

 

Bliv mere miljøvenlig – vær opmærksom på den proces, som materialerne gennemgår

Når vi taler om bæredygtighed og miljøvenlige produkter, så er første skridt at vælge produkter lavet af bæredygtige materialer. Men dette skridt er ikke tilstrækkeligt. Du skal også være opmærksom på, hvilken proces som produktet gennemgår fra valg af de bæredygtige materialer, og frem til du står med dit produkt i hånden.

Et godt eksempel er bambus. Produkter, som fx bambussugerør, er bæredygtige. Her er der ikke sket en forandring af det bæredygtige materiale i det endelige produkt. Du kan også genkende bambussens struktur og udseende i det færdige produkt. Vælger du i stedet for tekstiler lavet af bambus, så kan du ikke umiddelbart genkende, at der er tale om bambus hverken i udseende eller struktur. Der er således sket en stor forandring af det oprindelige materiale i det endelige produkt. I alt overvejende grad sker denne forandring ved brug af kemikalier og medfører, at produktet ikke længere er bæredygtigt.

Et andet eksempel er tekstiler. Du kan have et miljøvenligt materiale, fx økologiskproduceret bomuld, som også sælges som økologisk bomuld. Men da stofferne blev farvet, kan der være blevet brugt masser af kemikalier, som medfører, at produktet ikke længere er bæredygtigt.

Men hvad skal du så gøre som forbruger, når du ønsker at have styr på, at processen ikke ødelægger materialets oprindelige bæredygtige natur?

Hvis du har mulighed for at købe et certificeret produkt, er det nok den letteste måde at sikre, at produktet bevarer sin bæredygtighed gennem processen. Og så får du jo også samtidig en garanti for, at selve råmaterialet (fx bomulden) rent faktisk er produceret bæredygtigt. Du skal dog være opmærksom på, hvilken certificering produktet har. Mange bliver fx misledt af OEKO-TEX certificeringen, da de forledes til at tro, at produktet er økologisk produceret. Det er det ikke nødvendigvis. OEKO-TEX certificering siger alene noget om, at der ikke er brugt skadelige kemikalier for dig i produktet. Der kan dog stadig være brugt pesticider og insektgifte, der er skadelige for miljøet.

I forhold til tekstiler er GOTS-certificeringen den strengeste certificering og giver dig samtidig en sikkerhed for, at arbejdsmiljøet også har været i orden for de mennesker, som producerer varerne.

Du kan læse mere om de forskellige certificeringer – GOTS, OEKO-TEX, FSC og Fair Trade – her.

Hvis du ikke kan få et certificeret produkt, så kan du se på selve produktets struktur og udseende. Ligner det det oprindelige materiale, som er brugt i produktet? Hvis fx et bambusprodukt ligner bambusmateriale, så er der forventeligt ikke sket en stor forandring af råmaterialet, og derfor kan du regne med, at der er brugt færre miljøbelastende ressourcer på at fremstille produktet.

 

En anden mulighed er at få hjælp af de webshops, der har specialiseret sig i bæredygtige produkter og i at forstå den proces, som produkterne gennemgår. Hos www.planetwize.dk finder du kun produkter, der er bæredygtigt produceret. Planetwize har fokus på kvalitet igennem hele produktets livscyklus. Dette gælder det gode håndværk, unikke design, bæredygtige materialer og det menneskelige bidrag. Og så har Planetwize mærket alle sine produkter, så du altid ved, hvordan det enkelte produkt er bæredygtigt, så DU let kan vælge, om produktet lever op til dine krav og forventninger.

 

På www.planetwize.dk kan du læse meget mere om bæredygtige produkter, zero waste og social ansvarlighed.

Send en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort