Bæredygtighed i værdikæden

“Uden lokal jobskabelse, hvor især mindre producenter bliver en del af værdikæden og kan få adgang til markeder og en indtægt, de kan leve af, vil det være umuligt at nå Verdensmålene”, skriver Nanna C. Bang, direktør i Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH) i et debatindlæg i Altinget.dk i februar 2021. 

Planetwize blev etableret med ambitionen om at skabe mere bæredygtige produkter i praksis. Vi har i vores første leveår udvalgt nogle særlige indsatsområder, og ét af disse er bevidst at bruge vores indkøb af produkter til specielt at støtte og påvirke mindre erhvervsdrivende i Asien. 

Vi har fokuseret på Asien, da vi i forvejen havde god indsigt og forbindelser hertil. Vi har selv erfaret, hvordan et, i dansk sammenhæng, mindre beløb kan gøre en stor forskel for den enkelte og dennes familie. Vi har også erfaret, hvor vanskeligt det kan være at træffe gode beslutninger, når institutioner og samfundsmæssige sammenhænge, vi i Danmark tager for givet, ikke er til stede.

I forbindelse med opstarten af Planetwize har vi opsøgt mere viden, og vi har specielt været inspireret af bogen ‘How Asia Works’ af Joe Studwell. Vi har derfor også valgt at sælge den i webbutikken, så den kan inspirere andre - du kan evt. starte med at se videoen med Joe Studwell, som du finder samme sted. Én af bogens hovedpointer er, at for at skabe øget velstand i mindre udviklede områder er der behov for at skabe stabile og robuste indkomster bredt i lokaltsamfundet. Vi tror, at øget velstand og uddannelse i Asien - og andre steder - er en afgørende faktor for, at vi lykkes med at skabe mere bæredygtige samfund lokalt såvel som globalt.

"Bæredygtig handel handler derfor ikke kun om klima og miljø. Bæredygtig handel omfatter også rettigheder og sociale vilkår i de lande, hvor varerne produceres”, skriver Nanna. Vi er helt enige, og vi forsøger på holistisk vis at kæde alle disse elementer sammen i vores tilgang.

Eksempelvis er det lykkedes i forbindelse med vores fantasifulde stofdyr, som produceres af en vietnamesisk socio økonomisk virksomhed. Virksomheden plejede at benytte helt almindelige tekstiler. Vi fandt derfor en større produktionsvirksomhed i nærheden, der producerer OEKO-TEX certificeret tøj, og opkøbte deres rest-materialer, som ellers ville blive brændt som affald. Vi ville have foretrukket rest-tekstiler, der var GOTS certificeret, men i praksis, var det dette skridt, eller ingen skridt. Vi har valgt at tilføje ‘one step forward’ til vores Planetwize logo og koncept, for at sætte fokus på netop at tage et skridt i praksis, og ikke afvente den perfekte samlede løsning.

Hvis du vil læse mere om vores tanker om bæredygtighed, certificeringer, yderligere læsestof, så besøg ‘Om Planetwize’ menuen på hjemmesiden.

Send en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort